Lifestyle Penyebab Masalah Kesihatan

lelaki sedentari tidur spinesecret

Kerja lebih masa

Mengangkat load yang berat & buat kerja secara short-cut (manual handling)

Banyak duduk

Makan fast food

Jarang bersenam

Point di atas merupakan antara faktor berlakunya masalah kesihatan dikalangan kita. Ketidak seimbangan cara hidup atau lifestyle ini mengundang padah secara senyap!

Anda mungkin berkata:

“Aku buat semua benda ni takde pape ponn…”

Tahukah anda, masalah kesihatan especially penyakit-penyakit kronik kini bukan datang time tu jugak. Masalah kesihatan kronik ini memakan masa yang lama untuk anda rasa puch-line dia. Mungkin 10-15 tahun. Tapi once kena, silap-silap mungkin anda boleh terduduk!

sedentari-tidak-aktif-spinesecret
Credit Image: Lardbucket.org

SS bagi contoh.

Bayangkan dari kecil duduk berjam-jam mengadap PC bermain game. Tabiat ini dibawa-bawa hingga dewasa. Mula-mula timbul tak selesa pada bahagian tertentu, namun selepas 2 tahun, 5 tahun, 10 tahun, ia akan bertukar manjadi sakit. Itu baru SS sentuh berkenaan hobi bermain game ye. Belum cerita bila dah bekerja, dan banyak duduk di depan komputer etc.

Anda boleh baca kenapa banyak duduk merbahaya.

Tak salah untuk mempunyai hobi seperti yang SS ceritakan seperti dia atas, juga tak salah pon bekerja di depan komputer. Tapi jangan disebabkan hobi atau pekerjaan, anda merisikokan diri sendiri.

SS bimbang kerana sangat banyak masalah kesihatan yang berlaku samaada di Malaysia atau mana-mana negara pun adalah akibat kehidupan sedentari atau tidak aktif.

Tabiat atau cara hidup ini di tentukan oleh diri sendiri dan bukannya orang lain. Ianya bukan satu paksaan. Tapi cubalah bertimbangrasa dengan badan sendiri.

Rasa sayang dan tanggungjawab kepada tubuh badan yang Tuhan kurniakan ini adalah menjadi suatu kewajiban bagi setiap manusia tidak kira apa bangsa, agama, darjat, keturunan dan sebagainya.

Mulai saat ini, rajinkan diri untuk bergerak. Aktifkan diri, jaga pemakanan dan berusaha untuk sentiasa positif. Apa tindakan atau usaha yang anda lakukan, kesannya pada diri sendiri dan mungkin juga kepada yang tersayang. Walau apa jua cabaran hidup anda, didik lah hati untuk bersangka baik di atas segala dugaan.

Masih belum terlambat untuk membina lifestyle yang sihat. Nak atau tak je.

Semoga posting “Cara Hidup Penyebab Masalah Kesihatan” yang dikongsikan ini memberi satu jentikan rohani untuk anda dan SS sendiri. Jika anda punyai cadangan atau buah fikiran berkenaan topik ini, tinggalkan idea dan pengalaman anda di ruang komen di bawah.

Salam sayang tulang belakang dari Spine-Secret (SS)

Carian berkaitan

  • Cara hidup masyarakat kini
  • Sakit kronik dan cara hidup
  • Masalah kesihatan berpunca dari cara hidup
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: