Siapa Yang Terdedah Kepada Sakit Belakang?

Golongan berisiko terhadap masalah sakit belakang spinesecret

Haaa… ini satu soalan cepu emas!

Bagi yang dah tahu, mesti penah ada pengalaman sakit belakang kan?

Actually masalah sakit belakang ni adalah satu perkara biasa teruatama di kalangan orang tua…

Tua? Tet!!! (terasa SS tau!)

“Tapi saya belom tua!”, kata kamil pada peah.

Ya betul.

Itu diantaranya sahaja.

Masih banyak lagi golongan yang terdedah atau menghidapi masalah sakit belakang ni selain orang tua. Samaada mereka sedar atau tidak je.

Antara golongan-golongan yang terdedah dengan masalah sakit belakang adalah mereka yang:

  • sedang mengandung a.k.a ibu hamil
  • banyak buat kerja berat atau angkat barang berat
  • banyak duduk (macam driver)
  • banyak berdiri (macam cikgu, pensyarah, cashier etc)
  • pernah accident dan mengalami kecederaan belakang
  • ada masalah kesihatan sendi, tulang dan otot (osteo dsb)

So ada tak mana-mana senarai di atas ni kena dengan anda? Kalau ada, SS harap anda boleh lebih alert sebab majori sebenarnya tak sedar ada masalah sakit belakang. Lagi satu sakit belakang ni adalah masalah yang kronik!

Sikit-sikit, lama-lama jadi parah.

Sampai satu ketika, bila dah parah, menyesal pon tak guna. Time masih bertenaga dan sihat ni, cuba lah yang terbaik untuk jaga pergerakan dan postur tubuh badan. At least usaha yang sikit ni dapat mengurangkan risiko atau keterukan masalah sakit belakang tu okey!

Jangan paksa diri untuk buat sesuatu tugasan tu sebab badan ni nak pakai lama.

Semoga posting “Siapa Yang Terdedah Kepada Sakit Belakang?” yang dikongsikan ini memberi manfaat untuk anda semua. Jika anda punyai cadangan atau buah fikiran berkenaan topik ini, tinggalkan idea dan pengalaman anda di ruang komen di bawah.

Salam sayang tulang belakang dari Spine-Secret (SS)

Carian berkaitan

  • Siapa kena sakit belakang
  • Golongan berisiko sakit belakang
  • Risiko sakit belakang dikalangan
  • Kumpulan yang terdedah dengan sakit belakang
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s